Ilmalämpöpumppu

MITÄ EROA LÄMPÖPUMPUILLA ON? TÄMÄN LUETTUASI TIEDÄT, MIKÄ LÄMPÖPUMPPU SOPII SINULLE PARHAITEN

Energiatehokkaita ja ympäristöystävällisiä lämpöpumppuja hyödynnetään sekä kiinteistön viilennykseen että lämmitykseen. Lämpöpumput soveltuvat niin kotiolosuhteisiin, suuriin teollisuuslaitoksiin, julkisiin kiinteistöihin kuin toimistotiloihinkin. Lämmitettävän tai viilennettävän tilan koko, kokonaisuuden energiantarve sekä kiinteistön sijainti määrittelevät lopullisen lämpöpumpputekniikan valinnan ja mitoituksen.

 

Lämpöpumpun hyödyt: Miksi lämpöpumpun asennus kannattaa?

Sähkön säästäminen on lämpöpumpun suurin hyöty. Lämpöpumppu toimii kylmäprosessin avulla, josta saadaan parhaimmillaan jopa 6-7 kertainen teho otettuun energiaan nähden. Lämpöpumppu säästää lämmityskuluissa 30-60% kustannuksista, lähtötilanteesta ja valitusta lämpöpumpputekniikasta riippuen.

Yksi laite hoitaa kaiken! Yleensä lämpöpumppu lämmittää talvella ja viilentää kesällä. Ostajan tarpeista riippuen, lämpöpumppu sopii myös ympärivuotiseen lämmitys- tai viilennyskäyttöön. Parhaan energiatehokkuuden lunastamiseksi, ympärivuotiseen lämmityskäyttöön tarkoitettu lämpöpumppu asennetaan sellaiseen kohteeseen, jossa on käytössä suora sähkölämmitys, öljylämmitys, puulämmitys tai kaukolämpö.

Lämpöpumppu on myös tehokas ilmankuivain! Sillä on kesähelteillä mahdollista poistaa kosteutta useita litroja päivässä. Lämpöpumput toimivat myös tarpeen tullen tuulettimena, jolla on mahdollista kierrättää ilmaa huoneesta toiseen pelkällä puhallinmoottorin teholla.

 

Miten lämpöpumput eroavat keskenään?

 

Maalämpöpumput

Maalämpöpumput hyödyntävät maaperän lämpöä ja niillä voi säästää lämmityskuluissa lähes puolet kaukolämpöön verrattuna. Maalämpö kerätään joko maapiirillä, joka on noin metrin syvyyteen asennettu putkisto tai maaperään porattavalla lämpökaivolla. Maalämpöpumppu voidaan asentaa kaikkiin kiinteistöihin, joissa on vedellä toimiva lämmönjakojärjestelmä kuten patteriverkosto, vesikiertoinen lattialämmitys tai ilmalämmitys. Lämmitysjärjestelmänä se sopii lähes kaikkiin kiinteistöihin. Huomioi kuitenkin, että maalämpöpumppu tarvitsee kiinteistön tontilta tilan maapiirille tai energiakaivolle.

Ilma-vesilämpöpumput

Ilma-vesilämpöpumput siirtävät lämpöenergiaa ulkoilmasta veteen. Lämmitetty vesi johdetaan talon vesikiertoiseen lämmönjakojärjestelmään (lattialämmitys, patterit, ilmalämmitys). Uudiskohteissa lämpöpumppuvalinta tehdään usein maalämmön ja ilma-vesilämmön välillä. Maalämpöpumppuun verrattuna ilma-vesilämpöpumppu on kokonaisinvestointina edullisempi ja se sopii pieniin kohteisiin, joiden energiankulutus on maltillista.

Ilma- ja vesikiertoiset ilmalämpöpumput

Ilma- ja vesikiertoisen ilmalämpöpumput keräävät lämpöä ulkoilmasta ja siirtävät sen joko kiinteistön sisätiloihin tai sen vesikiertoon. Ilmakiertoinen ilmalämpöpumppu sopii käytännössä kaikkiin kiinteistöihin ja vesikiertoinen ilmalämpöpumppu sopii erityisen hyvin lattialämmityksen kanssa käytettäväksi. Ilmalämpöpumpulla kyetään lämmittämään tai viilentämään koteja, toimistotiloja, ravintoloiden saleja ja keittiöitä sekä muita mukavuuslämmitystä tai -viilennystä kaipaavia tiloja. Ilmalämpöpumppu on erinomainen tukilämmitysratkaisu öljy- tai sähkölämmityksen rinnalle. Se ei kuitenkaan sovellu kodin ainoaksi lämmön lähteeksi, sillä sen tuottama lämpöenergia vähenee pakkasten kiristyessä.

Mukavuusviilennykseen ilmalämpöpumppu soveltuu erinomaisesti. Ilmalämpöpumpun asennus on nopeaa ja kustannustehokasta. Isompiin kiinteistöihin tai monikerroksisiin koteihin voidaan asentaa kerralla useampi sisäyksikkö, jolloin lämmön tai viileän ilman tasainen jakaantuminen voidaan taata myös laajalle pinta-alalle.

Hybridilämpöpumput

Hybridilämpöpumput hyödyntävät useampaa kuin yhtä lämmönlähdettä. Esimerkiksi ilma-vesilämpöpumput voidaan yhdistää kiinteistön aurinkopaneeleihin.

Näiden lisäksi on olemassa muitakin lämpöpumppuvaihtoehtoja, kuten poistoilmalämpöpumput, jotka hyödyntävät talon poistoilman lämpöä tai ilmanvaihtokoneeseen integroidut lämpöpumput, jotka lämmittävät talon sisäilmaa. Lämpöpumppua valittaessa kannattaa miettiä tarkkaan, mikä vaihtoehto sopii parhaiten juuri sinun tarpeisiisi ja elinympäristöösi. Kylmätalo Kuura tarjoaa luotettavan asennus- ja huoltopalvelun lisäksi myös energiaoptimontilaskentaa ja -konsultointia. Energiatehokkuus ja sähkön säästön maksimointi vaikuttaa ostopäätökseen luonnollisesti usein kaikkein eniten.

 

Onko olemassa olevalla lämmitysjärjestelmällä merkitystä lämpöpumpun valintaan ja asennukseen?

Kyllä on, mutta myös olemassa olevan järjestelmän iällä ja kunnolla on merkitystä lopullista päätöstä tehtäessä. Ammattilainen osaa kertoa, kannattaako koko lämmitysjärjestelmä modernisoida, miksi näin kannattaa tehdä, ja mikä olisi modernisoinnin takaisinmaksuaika. Lämpöpumpun valintaan vaikuttavat siis olemassa olevat lämmitys- tai tukilämmitysjärjestelmät, lämmitettävän tai viilennettävän tilan koko sekä asennuksen kiireellisyys. Tiettyjen lämpöpumppujen saatavuudessa on usein sesonkikohtaisia eroja. Kannattaa olla siis ajoissa liikkeellä!

Lämpöpumpun asennuksessa tulee aina huomioida myös lämpöpumpun sijoituspaikka, jotta lämmitetty tai viilennetty ilma jakaantuu tasaisesti eri huoneisiin. Kokenut kylmäasentaja tarkistaa jo heti alkuvaiheessa sähkönsyötön saatavuuden, läpivientipaikat ja suunnittelee kondenssiveden poistopaikat. Tarjouksen hyväksynnän jälkeen asennusprosessi on nopea! Työt päästään aloittamaan usein jo viikon sisällä tilauksesta ja asennus saadaan pienissä kohteissa pakettiin parhaimmillaan saman päivän aikana. Lämpöpumppujen asennuksissa huomioidaan aina asiakkaan omat toiveet ja tehdään siistit ja esteettiset liitännät.

Muista hyödyntää kotitalousvähennys sekä ARA:n energia-avustus tarjousta pyytäessäsi!