
ENERGIAOPTIMOINTI: SÄÄSTÄ ENERGIAA KIINTEISTÖISSÄSI!
Jäähdytys- ja lämmistysjärjestelmien energiaoptimointi on avainasemassa tehokkaampaan energiankäyttöön ja kustannussäästöihin. Kun huolehdit kylmälaitteiston energiatehokkuudesta, laitteet kestävät pidempään ja toimivat luotettavammin. Tämä säästää rahaa ja vähentää energiankulutusta, mistä hyötyvät niin sinä, työntekijäsi kuin asiakkaasikin – vihreät valinnat ovat kaikkien etu!
Energiaoptimointi:10 vinkkiä, joilla säästät energiaa itse
Jäähdytys- tai lämmitysjärjestelmän omistaja voi myös itse vaikuttaa laitteistonsa energiatehokkuuteen.
1) Aseta lämpötila oikein
Määritä oikea lämpötila asteen tarkkuudella. Energiatehokas laitteisto ei ole liian lämmin tai viileä. Hyödynnä mahdollisuuksien mukaan järjestelmän aikakytkimiä. Jäähdytys- ja lämmitystehon tarpeet muuttuvat usein vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan.
2) Varmista riittävä ilmakierto
Sijoita jäähdytys- ja lämmityslaitteet sellaisiin paikkoihin, joissa ilma pääsee kiertämään vapaasti. Pidä esineet poissa ilmanottoaukoista, jotta tulo- ja poistoilma pääsevät kulkemaan vapaasti.
3) Tarkkaile laitettasi
Tarkkaile laitettasi käytön yhteydessä. Kokenut laitteen käyttäjä huomaa silmämääräisesti, mikäli laitteen toiminnassa on häiriöitä. Laitteiston käyttötarkoituksesta riippuen tarkastus on hyvä suorittaa viikon tai vähintään kuukauden välein.
4) Luo pelisäännöt vikatilanteiden hoitamiseen
Tee selkeät pelisäännöt siihen, kuka on vastuutettu tarkastusten ja vikailmoitusten tekemiseen? Entä saako kuka tahansa ottaa vikatilanteessa yhteyttä huoltoyhtiöön – ovatko huoltoyhtiön yhteystiedot näkyvillä? Mahdollisista vikatilanteista tulisi olla matalalla kynnyksellä yhteydessä huoltoyhtiöön. Usein jo pelkän puhelinkeskustelun aikana selviää, onko laitteistolla todellista huoltotarvetta. Ennakoinnilla säästytään isoilta remonteilta ja hallitsemattomilta käyttökatkoilta. Energiaa ja rahaa säästyy, kun vikatilanteet ja mahdolliset vuotovahingot huomataan ajoissa.
5) Tarkista ikkunoiden ja ovien tiivisteet
Huolehdi kiinteistön tai jäähdytettävän tilan ikkunoiden ja ovien tiivistämisestä, jotta vuotokohtia ja hukkalämpöä ei pääse syntymään.
6) Hyödynnä automaattista valaistusta
Mikäli tilan valaistus on kytköksissä kylmä- tai lämmityslaitteen toimintaan, hyödynnä liiketunnistimilla toimivia ledilamppuja. Esimerkiksi kylmä- ja pakastehuoneisiin, serveritiloihin ja konehuoneisiin liiketunnistimilla toimiva valaistus sopii täydellisesti.
7) Minimoi käyttäjälähtöiset viat
Kouluta laitteiston käyttäjiä tai pyydä käytönopastus laitteiston asentaneelta yritykseltä. Käyttäjälähtöisiä vikatilanteita ovat esimerkiksi salpojen ja saranoiden vääntyminen. Tämä aiheuttaa vuotokohtia ja hukkalämpöä. Kylmätiloja ja pakastimia voidaan myös täyttää liian täyteen tai vapaa ilmakierto on voitu muutoin estää. Kouluta siis käyttäjiä ja pidä laitteen käyttöohjeet helposti saatavilla.
8) Seuraa tekniikan kehitystä ja kilpailuta
Älä jätä laitteistosi modernisointia viime tinkaan ja vaihda vasta, kun laite on lopullisesti rikkoutunut. Se on kaikkein kallein ja tehottomin vaihtoehto. Seuraa kylmäteknisten laitteiden hintakehitystä sekä laitteisto- ja kylmäainevalintoihin vaikuttavia EU-tasoisia asetuksia. Kartoita vaihtoehtojasi, selvitä laitteesi kunto ja elinkaaren vaihe sekä kilpailuta. Ammattilaisen apu tuo turvaa ja luotettavuutta päätöksenteon tueksi.
9) Selvitä vuosihuoltosopimuksen voimassaolo
Selvitä, onko lämmitys- tai jäähdytysjärjestelmällesi solmittu vuosihuoltosopimus. Vuosihuoltosopimus tuo mielenrauhaa, sillä tällöin huoltoyhtiö kantaa vastuun lakisääteisistä vuototarkastuksista ja soittaa sinulle, kun suositellun huoltovälin ajankohta lähestyy. Tehtyjen vuosihuoltojen jälkeen huoltoyhtiö dokumentoi tehdyn työn ja säilyttää huoltohistoriadatan puolestasi.
10) Huollata laite säännöllisesti
Pidä huolta, että kylmätekniikkaan erikoistunut kylmätalo huoltaa laitteesi säännöllisesti. Vain suunnitelmallisesti huollettu laite säilyttää varmuudella toimintavarmuutensa ja energiatehokkuutensa. Perusteellisessa vuosihuollossa käydään läpi laitteiston perustoiminnot, tarkastetaan varolaitteet ja tehdään kylmälaitteistolle kylmäaineiden vuototarkastus. Vuosihuolto ehkäisee laitteistovikoja ja varmistaa, että laitteisto toimii sille suunnitelluissa olosuhteissa, niin kuin sen kuuluukin. Tämä on energiatehokkuutta parhaimmillaan.
Kokonaisvaltainen laitteiden toiminnan ja energiatehokkuuden kartoitus sisältyy kaikkiin Kylmätalon Kuuran vuosihuoltoihin, mutta saat tarvittaessa myös laajempaa konsultointia energiaoptimointiin liittyen.